LØBEHJULSPROJEKTET

I sommeren 2019 rejste jeg på 60 dage 3.200 km Danmark rundt på løbehjul – uden en krone på lommen. Jeg ønskede med denne solorejse at komme ud og opleve mit eget land og mit eget folk og gennem det tilfældige møde med ‘manden på gaden’ undersøge den danske imødekommenhed og gæstfrihed, for hvordan står det egentlig til med venligheden og næstekærligheden i Danmark anno 2019? Jeg valgte at lade penge og hævekort blive hjemme i troen på, at det ville gøre mig mere eksponeret og modtagelig for en tilfældig, hjælpende hånd og at jeg herved lettere ville ‘tvinges’ til at komme i kontakt med og få skabt vigtige relationer til folk undervejs. Tanken var yderligere, at jeg undervejs ville samle flasker og dåser i vejkanten og ‘overleve’ på panten herfra.

På rejsen ville jeg besøge alle de gamle, danske købstæder, samt landets fem nationalparker – eventyrets ambition var således både fysisk udfordrende og humanistisk undersøgende. Ombord på løbehjulet havde jeg ca. 25 kg bagage (inkl. campingudstyr, beklædning til sol & regn, reservedele og lappegrej, samt en masse elektronik, herunder div. kameraer, en drone, mikrofon m.m) pakket i diverse tasker monteret på løbehjulet, der er knapt to meter langt, produceret i Tjekkiet og vejer godt 11 kg.

BRUG MIN BAGHAVE

På Facebook-siden DANMARK RUNDT PÅ LØBEHJUL lancerede jeg i maj projektet, hvilket faldt nogenlunde sammen med at Brug Min Baghave-initiativet (BMB) så dagens lys. Efter opfordring lagde jeg på BMB et opslag op om min snarlige løbehjulsrejse, hvor jeg dels skitserede projektets formål og præmisser, dels efterlyste danske baghaver, der kunne lægge græs til en camperende løbehjulsentusiast. Det stod mig hurtigt klart, at BMB var et forrygende og hjertevarmende initiativ – og at timingen iht. min egen Danmarksrejse var intet mindre end perfekt; i løbet af det første døgn efter mit Facebook-opslag på BMB havde jeg allerede modtaget tæt ved 200 invitationer fra folk, som uselvisk og uforbeholdent bød på både overnatning og/eller et måltid mad, såfremt min vej gik forbi. Det var ubeskriveligt overvældende at mærke den opbakning og jeg var rørt til tårer i kærlig taknemmelighed.

RUTEN

Fra min lejlighed i København tog jeg via sydsjællands købstæder, Møn, Falster og Lolland til Langeland, hvorefter turen gik rundt om Fyn (mod uret) og videre til Ærø. Fra Sønderborg bevægede jeg mig på zigzag-manér op gennem Sønderjylland, hvorefter jeg fra Esbjerg fortsatte rejsen langs Vestkysten op til Skagen og derfra ned gennem Vendsyssel og Limfjordsområdet. Fra Himmerland og Midtjylland videre til Djursland og efter et par dage på Samsø retur til Sjælland og de vest- og nordsjællandske købstæder. Fra Køge sejlede jeg til
Bornholm og tog øen rundt inden ekspeditionen sluttedes af på Rådhuspladsen i København, købstad #83, efter 60 dage og 3.200 km på løbehjulet.

GÆSTFRIHEDEN

Lige fra afrejsen den 4. juni blev jeg overalt mødt af en overrumplende interesse og imødekommenhed og allerede på andendagen blev jeg mødt af en fyr på motorcykel, som inviterede mig hjem til sig og sin familie, hvor jeg boede i familiens skønne, pimpede shelter i baghaven. Det var en smuk start på rejsen og en dejlig oplevelse uventet at dykke ned i den idylliske parcelhusverden, og jeg tog fra Tappernøje med fuldt opladte batterier (inkl. det mentale) og med en forstærket appetit på og tiltro til projektet.

I købstaden Stege på Møn blev jeg hjerteligt modtaget af Eva, som på BMB-siden havde tilbudt overnatning i sin baghave. Vi faldt hurtigt i hak & snak, invitationen blev udvidet og snart sad jeg med Eva (og hendes gæster) over den skønneste lammestegsdinner, som var jeg en del af familien. Grundet kraftig aftenregn blev den planlagte baghave-campering skiftet ud med en blød opredning i gæsteværelset og jeg fattede ikke rigtigt mit held. Den hjertelige tone var ligesom slået an og det skortede på intet tidspunkt på steder at campere. På et Danmarkskort på min mobil markerede jeg løbende, når folk tilbød baghave- eller indendørs-overnatning (og ofte også en bid mad eller andre forsyninger), og et forsigtigt bud er, at jeg på rejsen modtog omkring 300 invitationer – helt ufatteligt. Selvom jeg ‘kun’ benyttede mig af 18 af de 300 åbne døre, så betød den usynlige hær af hjælpende hænder enormt meget for mig og jeg takkede personligt alle, der havde budt indenfor. Den massive opbakning satte sig i mig som et ekstra bankende hjerte og den vil aldrig blive glemt. Jeg vil gerne benytte spaltepladsen her til at takke alle de dejlige mennesker, som var med til at gøre denne rejse ikke blot mulig, men heltigennem fantastisk og uforglemmelig.

Uden at blinke, kan jeg (bl.a.) konkludere, at det absolut står godt til med den danske gæstfrihed og imødekommenhed. Den lever i bedste velgående og banker i hele landet, i byen som på landet. Vi er her i Danmark nok ikke de mest ekspressive, ekstroverte og udadfarende mennesker, og foretrækker måske ofte lige at se tingene an og afveje stemningen inden vi åbner os, men når først tilliden er etableret og lejligheden byder sig til at udvise lidt nabokærlighed, så slår vi altså til den! Og det skal vi blive ved med at gøre – og det er så rasende smukt!

For mig er Brug Min Baghave-konceptet uden tvivl landets bedste platform og grobund for den hjertevarmende menneskelighed og næstekærlighed, som er med til at kitte os sammen som mennesker og som ethvert velfungerende samfund har så indtrængende brug for. Jeg ser allerede nu frem til mange flere skønne baghave-oplevelser i 2020, og jeg kan kun opfordre dig til også at komme ud og tage del i det fantastiske, græsgrønne fællesskab. Du vil ikke fortryde. Hvis jeg kunne male et billede af alle de mennesker og alle de steder, jeg oplevede på denne løbehjulsrejse rundt i Danmark, ville det blive det smukkeste maleri nogensinde…

STATISTIKKEN

Antal km tilbagelagt: 3.200 Antal købstæder besøgt: 83 Samlet pant: 788,- Antal punkteringer: 0 Antal timer på 🛴: Ca. 250 Antal kroner i overskud: 425 Gnsn. distance på løbehjulet: 55 km pr. dag Byer, der overraskede (positivt): Præstø, Nysted, Ærøskøbing, Ringkøbing, Lemvig, Aalborg, Viborg, Nordby (ikke-købstad), Korsør og faktisk hele Bornholm.

YDERLIGERE INFO Hvis du kunne tænke dig at høre mere om rejsen DANMARK RUNDT PÅ LØBEHJUL, kan du forsøge at fange mig til ét af mine foredrag, som jeg i 2020 holder rundt om i Danmark (mere info her: http://www.nicolaibangsgaard.dk/tourplan/). Du er naturligvis også meget velkommen til at anbefale mit foredrag i dit lokale miljø (foreningen, biblioteket, virksomheden, klubben, institutionen, familiefesten, højskolen, ældre centeret, menighedsrådet m.m.).

OM BAGHAVE-FRÆSEREN & LØBEHJULSENTUSIASTEN

Nicolai Bangsgaard (født 1976 i Middelfart) er uddannet antropolog ved Kbh Universitet. I 2006 hoppede han på sin cykel for at cykle jorden rundt. Ekspeditionen bragte ham gennem 53 lande på 6 kontinenter, og efter 62.000 km og næsten 4 år undervejs vendte han i 2010 tilbage til Danmark efter at have gennemført Danmarkshistoriens længste cykelekspedition, solo, non-stop og uden support. Nicolai har sammenlagt rejst i mere end 12 år i 118 lande og vandt i 2013 Folkersenprisen (De Berejstes Klubs ærespris) for sine grænsesøgende og omfattende rejseeventyr. Han er en passioneret fotograf, er forfatter til bogen: SOLO – 4 år jorden rundt på cykel, og har gennem det sidste årti levet som eventyrer, foredragsholder og turleder. Hjemmeside: WWW.NICOLAIBANGSGAARD.DK Facebook-proKil: Nicolai Bangsgaard Facebook-🛴-side: DANMARK RUNDT PÅ LØBEHJUL Instagram: nicolaibangsgaard

One thought on “LØBEHJULSPROJEKTET

  1. Waauuhhh, fantastisk beskrivelse sf både en fantastisk rejse og er fantastisk initiativ : Brug Min Baghave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *